The Obesity Experience

Boeken

. Posted in Nederlands

Boeken

Nieuw!!!!!   'Een esculaap als dekmantel'

  RrRogier Hörchner beschrijft op een toegankelijke en soms zelfs ludieke wijze een groot aantal waargebeurde medische misstanden en schrijnende situaties op zowel bestuurlijk als uitvoerend niveau binnen de Nederlandse gezondheidszorg.In zijn typerende taalgebruik heeft hij de verhalen van patiënten, nabestaanden, behandelaars en managers weergegeven waarbij steeds de vraag boven komt drijven: “wat is er mis in onze gezondheidszorg?” Niet als aanklacht maar vooral om de lezer bewust te maken van de mogelijkheden om op eenvoudige wijze de best mogelijke zorg te krijgen en uiteindelijk zal dit leiden tot een flinke kostenbesparing voor de belastingbetaler.

In Een Esculaap als Dekmantel gaat Hörchner door op het pad die hij in 2011 is ingeslagen met zijn succesvolle boeken over het belang van een goede Medische Diagnostiek. De verhalen in dit boek zijn daarentegen geschreven voor een breed publiek. Al na het lezen van het eerste hoofdstuk zal de lezer, als de waarheid niet zo wrang was, kunnen spreken van een feest der herkenning.

Nu verkrijgbaar Bol.com


Het begon midden jaren negentig van de vorige eeuw toen we ons realiseerden dat patiëntinformatie een belangrijke en zelfs kritische succesfactor bleek te zijn bij de behandeling van extreem overgewicht.

In 1995 werd een start gemaakt met het schrijven van diverse informatiebrochures, folders en boekjes, om patiënten te informeren over de preoperatieve en postoperatieve procedures bij een bariatrische interventie.
Ons doel was, en is, patiënten en zorgprofessionals te voorzien van objectieve informatie om vervolgens op basis van deze informatie een behandelplan op maat te maken.
   
Een aantal boeken is ook anno 2011 nog beschikbaar via de webshop. Voor de geïnteresseerde lezer is het eerste boek uit 1995 als collectors item beschikbaar. Door op de kaft te klikken krijgt u de beschikking over het boek in pdf formaat
 


 Klik hier om de covers van alle uitgegeven boeken sinds 1995 te bekijkenHandboek Postoperatieve  diagnostiek bij bariatrische interventies

Maar is al deze aandacht wel terecht? Is zwaarlijvigheid een typisch fenomeen dat zich pas heeft openbaard binnen de moderne geschiedenis of is het al zo oud als de mensheid? Schoonheidsidealen wisselen met de tijd. In de periode dat Pieter Paul Rubens (1577 –1640) zijn voluptueuze modellen op het linnen vereeuwigde, heerste er een totaal ander schoonheidsideaal dan ten tijde van het eerste badbak met open rug dat in de jaren dertig van deze eeuw werd gelanceerd.

Volgens de huidige maatstaven hebben een gezonde voeding en verantwoorde leefstijl een gunstig effect op de gewichtsontwikkeling, en hiermee op de gezondheid en de kwaliteit van leven van een individu. Vanuit historisch perspectief kunnen wij hierbij echter vraagtekens zetten. Zowel onze vegetarische-, noten etende voorvaderen, als onze jagende voorouders, waren mogelijk toch niet allen zo atletisch en slank als we op basis van hun vermeende eet- en leefstijl zouden verwachten. Het  inzicht ten aanzien van het ontstaan van (extreem) overgewicht veranderd en hiermee ook de visie op behandelprotocollen.

Inmiddels is duidelijk geworden dat conservatieve behandelmethoden om op middellange en lange termijn af te vallen weinig succesvol zijn. Hier staat tegen over dat bariatrische interventies de laatste jaren juist terrein hebben gewonnen. Hiermee werd de basis gelegd voor een chirurgisch behandelprogramma om morbide obesitas patiënten te ondersteunen bij hun strijd tegen het overgewicht.

Waar de conservatieve behandelmethoden op de middellange en lange termijn weinig succes blijken te zijn op, wint de behandeling met een maagband wereldwijd steeds meer terrein. The Obesity Experience richt zich met name op de chirurgische behandelprogramma’s om morbide obesitas patiënten te ondersteunen bij hun strijd tegen extreem overgewicht.

Een uitgebreide database met meer dan 5500 patiënten en ruim 500 ‘bariatrische’ röntgenfoto’s, vormden de basis voor het schrijven van het handboek: ‘Handboek Postoperatieve diagnostiek bij de behandeling van bariatrische interventies’.

Een belangrijk onderdeel van het boek vormt de casuïstiek. Aan de hand van 16 praktijksituaties wordt de lezer meegenomen naar patienten die een maagbandoperatie hebben ondergaan.

Om de Nederlandse versie van het Handboek Postoperatieve diagnostiek bij de behandeling van bariatrische interventies te bestellen, klik op de afbeelding van het boek..

 

Handboek The adjustable gastric band, the art of adjustment

In de achterliggende jaren hebben veel patiënten problemen met het aanpassen van hun maagband.
Een te strak of te ruim afgestelde maagband kan voor problemen zorgen.
Een stagnerende gewichtsreductie of complicaties zoals slik/passageproblemen, uitdroging,  pouchdilataties, en slippage van de maagband komen helaas nog te vaak voor.

Om patiënten en behandelaars te informeren over de techniek van het aanpassen van de maagband, brengt The Obesity Experience een nieuw boek uit met als titel: “The adjustable gastric band, the art of adjustments”. Ook dit Engelstalige boek is weer rijk geïllustreerd met foto’s en praktijkvoorbeelden.